Διαδικασία Επίλυσης Καθυστέρησης (ΔΕΚ)
Η Διαδικασία Επίλυσης Καθυστέρησης (ΔΕΚ) απευθύνεται στους α) «δανειολήπτες» (νοείται πέραν του πρωτοφειλέτη - Προμηθευτή, τόσο ο συνοφειλέτης όσο και ο εγγυητής) που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και εκ του λόγου αυτού αδυνατούν να τηρήσουν το πρόγραμμα αποπληρωμής των οφειλών τους από δανειακές συμβάσεις, και β) «δανειολήπτες» που η μεταβολή της οικονομικής τους κατάστασης εκτιμάται ότι θα οδηγήσει άμεσα σε αδυναμία τήρησης των δανειακών τους υποχρεώσεων.
Αφορά σε Δανειολήπτες:
- Φυσικά Πρόσωπα (ιδιώτες/ελεύθερους επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις)
- Νομικά Πρόσωπα (πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις-ν.π. των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών κατά τα τελευταία τρία (3) φορολογικά έτη δεν υπερέβη κατά μέσο όρο το ποσό των ευρώ 1.000.000)
Από τη ΔΕΚ εξαιρούνται:
- Οι απαιτήσεις από συμβάσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί πριν από την 1/1/2015 ή οι απαιτήσεις από συμβάσεις που έχουν καταγγελθεί μετά την 1/1/2015 και για τις οποίες έχει εφαρμοσθεί ήδη μία (1) φορά η Δ.Ε.Κ.
- Οι απαιτήσεις έναντι δανειολήπτη που δεν υπερβαίνουν ως συνολικό άθροισμα κανένα από τα παρακάτω όρια:
- το ποσό των €1.000, σε περίπτωση δανειοληπτών φυσικών προσώπων,
- το ποσό των €5.000, σε περίπτωση δανειοληπτών νομικών προσώπων–πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Η Εταιρεία δεν υποχρεούται να εκκινήσει τη Δ.Ε.Κ. ή δύναται να αναστείλει ή αναστέλλει την ήδη εκκινηθείσα Δ.Ε.Κ., αν μεσολαβήσει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα γεγονότα:
- Ο δανειολήπτης έχει υποβάλει αίτηση για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλής σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν. 4738/2020 (ΦΕΚ Α' 207/27.10.2020, «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας») ή η Εταιρεία έχει κοινοποιήσει στο δανειολήπτη πρόσκληση για εξωδικαστική αναδιάρθρωση οφειλής σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 8 του Ν. 4738/2020 και για το χρονικό διάστημα έως την περάτωση της διαδικασίας ως άκαρπης για οποιοδήποτε λόγο.
- Ο δανειολήπτης έχει υπογράψει σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών στο πλαίσιο της διαδικασίας εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών κατά τα άρθρα 5 επ. Ν. 4738/2020, η οποία δεν τελεί υπό την αίρεση συναίνεσης του Δημοσίου ή Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, και η Εταιρεία δεσμεύεται από την παραπάνω σύμβαση.
- Ο δανειολήπτης ή η Εταιρεία ή άλλος πιστωτής έχει υποβάλει αίτηση για επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης του δανειολήπτη και εφόσον επικυρωθεί ή συναφθεί τέτοια συμφωνία σύμφωνα με το άρθρο 41 του Ν. 4738/2020 ή την παρ. 5 του άρθρου 103 του Ν. 3588/2007, η οποία είναι δεσμευτική για την Εταιρεία.
- Ο δανειολήπτης ή η Εταιρεία ή άλλος πιστωτής έχει υποβάλει αίτηση για κήρυξη του δανειολήπτη σε πτώχευση και για το χρονικό διάστημα έως την τυχόν απόρριψή της.
- Ο δανειολήπτης έχει υποβάλει αίτηση για υπαγωγή σε διαδικασία του Ν. 3588/2007 ή του Ν. 3869/2010 ή του Ν. 4605/2019 ή του Ν. 4469/2017, η οποία εκκρεμεί, ή εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης ή εκκρεμεί η ίδια η διαδικασία, ή όταν ο δανειολήπτης έχει υπαχθεί στη διαδικασία του άρθρου 68 του ν. 4307/2014.
- Συντρέχει η περίπτωση ε) της παρ. 3 του άρθρου 7 του Ν. 4738/2020, δηλ. ο δανειολήπτης έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση για τα εκεί αναφερόμενα αδικήματα.
- Όταν ο δανειολήπτης-νομικό πρόσωπο έχει τεθεί σε εκκαθάριση.
- Όταν υφίστανται απαιτήσεις έναντι Δανειολήπτη κατά του οποίου τρίτοι πιστωτές έχουν κινήσει δικαστικές ενέργειες για την εξασφάλιση χρεών της.
- Σε κάθε άλλη περίπτωση όπου προβλέπεται ειδικά στο Νόμο.
Η Δ.Ε.Κ. εφαρμόζεται μία (1) φορά για κάθε οφειλή.
Στην περίπτωση της εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται ως εταιρεία πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων (Factoring), οι όροι “δανειακή σύβαση”, “δάνειο” και “δανειολήπτης” χρησιμοποιούνται µε την έννοια της “σύμβασης πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων”, της “πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων” και του “Προμηθευτή”, αντίστοιχα.